tisdag 25 september 2012

Teckna av min hand....


Den här uppgiften var i tre steg. Det första steget var att teckna av en hand ur minnet. Steg två var att jag skulle titta på min egen hand och teckna samtidigt (inte titta på pappret). Steg tre var att titta på handen och på pappret och teckna av min hand.
 
Min vänstra hand.
 
 Jag började att teckna av en hand ur minnet. Jag försökte teckna löst och långsamt.
 
En hand ur minnet. Handen har fem fingrar. Tummen sitter lite längre ner än de andra. Alla fingertoppar har naglar. Handen smalnar av vid handleden.
 
Efter att jag tecknat en hand ur minnet tecknade jag av min vänstra hand utan att titta på pappret.
 
Jag tecknade sedan av min vänsterhand när jag både tittade på handen och på pappret. Det svåraste var att hålla vänsterhanden stilla. 
 
 
Min tecknade vänsterhand. 
 
Till uppgiften använde jag mig av en blyerts i hårdhet 6B och tecknade på datapapper. Jag tycker att det var en rolig uppgift. Den första handen jag tecknade ur minnet blev ganska steriotypisk för en hand. jag tänkte inte så mycket på skuggor eller hur fingrarna sitteri förhållande till varandra. När jag sedan i steg tre tecknade och tittade på både hand och papper la jag märke till hur min hand verkligen ser ut. Hur knogarna sitter och hur naglarna ser ut i en viss vinkel. Jag tycker att jag verkligen fick till mina knotiga fingrar på pappret.
 
Åsa
 
 

 


Caroline....


Förra veckan på Liu gjorde vi en övning där vi tecknade av en person som satt mitt emot oss. Vi fick i uppgift att enbart titta på människan och långsamt teckna på pappret. Vi fick i uppgift att måla bilden med valfritt material.
 

 
Jag valde att måla min bild av Caroline med torrpastellkritor. Det första jag gjorde var att kalkylera av bilden på ett växtpapper.
 
Jag började att måla Carolines ansikte med en såkallad hudfärgad krita. Jag dämpade med tops för att sudda ut kritdragen.
 
Carolines ansikte fick en blandning av hudfärgad- och vit krita.
 
Carolines näsa och kind fick skuggor i brunt och blått. Munnen fick en ton av rosa.
 
Carolines hår målade jag med olika toner av brun.
 
Carolines glasögon målade jag i brun, blå och vit. Jag suddade kritsträcken noga för att få färgerna att blanda sig.
 
Bortsett från att Caroline ser ut som en sur gubbe ( Caroline är jättesöt i verkligheten och har lätt till leende och skratt♥) så tycker jag att hela uppgiften var rolig. Att inte få titta på pappret när jag tecknar är jättesvårt. Jag fick verkligen anstränga mig för att hålla blicken fäst på Caroline. Att teckna långsamt var också svårt. Pennan vill liksom dra iväg och teckna snabbt.
Jag målade mycket tunt med pastellkritorna i den här uppgiften och suddade mycket med tops. Därav sprayade jag bara bilden en gång och det var när den var färdig. Jag vet att jag ofta har en aning bråttom och vill göra klart, men jag tog tid på mig och tycker att tekniken fungerade bra. Jag tyckte också att det var roligare att måla med torrpastell den här gången än vid landskapsbilden.
Det här är en uppgift som jag kommer att göra i barngrupp med äldre elever. Jag tycker att uppgiften passar äldre elever bättre än yngre därför att det krävs en stor portion koncentration när eleverna inte får titta på pappret. Jag tror också att de har en förståelse för att det blir roliga bilder som kanske inte är speciellt likt den kompis man tecknat av.
 
Åsa

Självporträtt i mosaik.....

Den första uppgiften att ta mig an är att göra ett mosaik- självporträtt. Jag bestämde mig för att göra det här porträttet med akvarellfärg i kakform på akvarellpapper. Jag tänkte att det blir ett bra tillfälle att öva på färgblandningar i akvarell och träna på att måla sådär krispigt som man kan göra med färgerna.
 
 
 
 
Jag började med att blanda gul och ockra dämpat med mycket vatten.
 
Jag provade att blanda gul och ockra med brun, blå och röd.
 
 
Det blev snart ett A3- papper fyllt med olika gul, ockra och bruna nyanser. En del blandningar hade jag också i pyttelite grönt.
 
När de bruna färgblandningarna var klara tog jag ett nytt A3- papper och började blanda blågröna nyanser.
 
Det blev också några röda färgblandningar.
 
När mina målade papper hade torkat till ordentligt började jag riva centimetertjocka remsor.
 
Remsorna rev jag sedan i centimeterstora bitar.
 
 
 
Jag började sedan klistra fast mina mosaikbitar i en oval på en tunnare grå kartong. Limmet jag använde mig av var vanligt papperslim i stiftform. 
 
När jag tyckte att ansiktsformen kändes bra på porträttet började jag limma fast mörkare bruna bitar till håret. 
 
Här tog mitt lim slut.......
 
 ....... men hittade en flaska överlappningslim till tapeter som fick bli ersättning för limstiftet.
 
 Taadaa: ett självporträtt i mosaik.
 
Materialet i den här uppgiften var valfritt, men jag känner att det var ett bra val av mig att välja akvarellfärger och få träna med dem. Efter de förra uppgifterna med akvarellfärger i kakform kände jag mig inte speciellt nöjd med dem. Underbara Linda (lärare Liu ) hade en bra genomgång för oss kursdeltagare med akvarellfärger. Jag kände mig otroligt inspirerad att använda materialet när Linda visat oss en del grunder.
 Det är inte lätt att göra föreställande motiv med den här mosaiktekniken tycker jag. Bitarna fastnade inte alls där jag ville och det blir kladdigt på fingrarna av allt lim. Ett tips är att tvätta händerna ofta eftersom pappersbitarna bli lätt smutsiga.
Om jag skulle göra om den här uppgiften skulle jag använda mig av andra färger med mer styrka i. Det blir inget färgsprakande fyrverkeri med akvarellfärger. Jag skulle också göra ett större porträtt där jag kunde få fram fler detaljer och nyanser av ansiktet.
I barngrupp tror jag att det här kan vara en rolig uppgift. Jag skulle som pedagog kunna tänka mig att göra den på två sätt. Det första sättet är att eleverna får göra uppgiften som jag har gjort med valfria färgblandningar. Det andra sättet är att eleverna skulle ha givna färgblandningar och efter det skapa ett porträtt utifrån färgerna.
Jag är nöjd med mitt val av material i uppgiften, även om det inte är särskilt likt mig så tycker jag att akvarellens tunna nyanser symboliserar mig. Jag är lite tunn och lite blek:)
 
Åsa
 
 
 
 
 


söndag 23 september 2012

Såååååå tråkigt......

Åååååå säger jag bara..... hade just kommit halvvägs i ett inlägg och då försvann allt. Stort TYPISKT!!!!!!
 
Åsa

söndag 9 september 2012

Blanda färg......

Uppgift: Gör färgblandningsövningar utifrån instruktioner vi fått vid första kurstillfället.
 
Den här uppgiften tyckte jag att jag hade bra koll på när vi fick den, men sedan gjorde jag andra uppgifter och när jag väl skulle ta mig an färgblandningarna kändes mina skrivna anteckningar om uppgiften inte alls speciellt uttömmande. Ibland är man inte övertydlig när man antecknar. Det blir en läxa för mig att i fortsättningen anteckna så utförligt som möjligt.
 
Det här är färgcirkeln med sina fyra grundfärger gul, röd, blå och grön. Uppgiften var att blanda olika nyanser av lila, brun och orange.
Jag valde att arbeta med temperafärg i puckform. 
 
Det här är mina egna färger och de ser helt oanvända ut, men det är de inte. Jag valde att vända på dem för att få en helt orörd sida upp. Jag saknar tre färger och det en röd som det är mer gul i, en blå som det är mer röd i och en gul som det är mer röd i. Jag återkommer senare med varför jag behöver dem färgerna.
 
Jag startade uppgiften med att göra min egen lilla färgcirkel.
 
 Jag började med att blanda lila färg. Först röd och sedan blå. Efter det provade jag mig fram med mer röd än blå och tvärtom.
 
 
Sedan gick jag över till orange som man får om man blandar gul och röd.
 
sedan blandade jag brun färg av färgerna röd och grön.
 
Jag provade också att blanda brunt genom att använda färgerna röd, gul, blå och grön. Det blir helt klart mer variation om man blandar fler färger. Det blev nuanser som yellow ochre och burnt umber.
 
En del i uppgiften färgblandningar är att blanda ljusare valörer med vatten och vit färg. Här kom osäkerheten in för mig. Vilka färger skulle jag blanda till ljusare valörer av?! Därför gjorde jag det med följande färger: röd, blå, gul, orange, grön och brun.
 
Röd färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Blå färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Gul färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Orange färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Grön färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Brun färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Det som slog mig i alla färgblandningar är att när man gör ljusare valör med vatten blir färgerna tunnare och med vit färg blir valörerna mer gräddiga. Hur man väljer att blanda ljusare valörer med vatten eller vit färg beror på vad de ska användas till. 
 
 
En del i uppgiften att blanda mörkare valörer utan svart färg. Jag valde att blanda precis som ovan i uppgiften ljusare valörer färgerna röd, blå, gul, orange, grön och brun.
 
Röd färg blandad i mörkare valörer med blå och grön.
 
blå färg blandad i mörkare valörer med röd och grön.
 
gul färg blandad i mörkare valörer med orange, röd, blå och grön.
 
Orange färg blandad i mörkare valörer med röd, blå och grön.
 
Grön färg blandad i mörkare valörer med röd, blå och brun.
 
Brun färg blandad i mörkare valörer med röd, blå och grön.
 
Att skapa mörkare valörer utan att använda svart färg är något som sitter i ryggmärgen på mig. Den lärare jag hade på gymnasiet i estetisk bild brummade alltid om att svart inte var tillåtet när man blandade mörkare valörer och det sitter i. Jag kan också hålla med denne man om att svart färg svärtar ner färgerna och de blir mer levande utan den svärtan.
 
Jag har också i den här uppgiften blandat lila, brun och orange och gjort dem ljusa med vatten och vit färg, men också mörkare utan svart färg.
 
Egen blandad lila i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Egen blandad brun i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Egen blandad brun i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Egen blandad brun färg i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
Egen blandat orange i ljusare valörer med vatten och vit färg.
 
 
 
 
Egen blandad lila i mörkare valörer utan svart färg.
 
Egen blandad orange i mörkare valörer utan svart färg.
 
Egen blandad brun i mörkare valörer utan svart färg.
 
 
De egna blandade färgerna blir mycket snällare tycker jag än de som redan är färdiga. De färdiga färgerna är så "knalliga" i sin färg. Är det brunt så är det brunt. Färgen saknar skiftningar
 
Att blanda färger är en rolig uppgift i sig där övningen går ut på att upptäcka nyanser och se hur de olika färgerna förhåller sig till varandra.
 
Jag skrev tidigare i uppgiften att jag saknade tre färger en röd som det är mer gul i, en blå som det är mer röd i och en gul som det är mer röd i. Det kanske låter konstigt , men för att göra färgblandningarna helt rättvisa behöver man olika nyanser grundfärgerna. Den blå jag har går mer i gröna toner och gör att färgblandningen lila (röd och blå) blir mer vinröd än lila. Hade den blå haft röda toner och min röda med blå toner hade färgblandningen blivt lila så som vi är vana vid att lila ska se ut. Detsama gäller orange färgblandning. En röd med mer gul nyans och gul blir en mer orange nyans som vi är vana vid att se den eller som vi vill att den ska se ut.
 
Att blanda färger med temperafärg i puckar går alldeles utmärkt tycker jag. Jag valde att blanda färgerna på vanligt datapapper. Till färgövningar behövs inga dyra färger eller papper. Kanske skulle blandningen bli anorlunda om jag använt temperafärg i flaska eftersom den är tjockare och torkar långsammare. Med temperafärg i flaskor kan man också blanda till färgen i småkoppar så att den blir helt blandad. När man blandar färger med temperapuckar behöver man tvätta färgerna oftare och ha ett visst hum om hur man blandar dem på pappret.
 
Innehållet i uppgiften är otroligt lärorikt. Att sätta sig ner och verkligen blanda färgerna och se skillnaderna i nyanserna om jag tar mer av den färgen än av den. Det är som att trolla när man blandar olika färger. Lärandet i uppgiften är att se hur färgerna förhåller sig till varandra och ha känsla av vad som händer om jag blandar si eller så. Lärandet blir till nytta sen i andra bilder där uppgiften är en annan än att blanda färg.
 
Det jag tar med mig av den här uppgiften är att det är roligt att blanda färger. Jag vet mer om färgblandningar nu efter att uppgiften är gjord än vad jag visste innan. En del saker som jag känt till en del om fick jag också bekräftat genom att sjölv prova. En sak som bekräftades är att brun färg inte enbart blir brun genom att blanda röd och grön som jag hört vid en del tillfällen. för att göra brun färg i ljusare eller mörkare valörer behöver man röd, grön, gul, blå och orange i olika konstellationer. Att göra de här färgblandningarna kommer också leda till att jag kommer göra dem med barnen på jobbet i bild och skapande. Jag tänker också att med barnen ställer jag till en början inte fram alla färger om de ska blanda lila utan bara röd och blå färg. Efterhand kan jag sedan låta barnen experimentera med andra färger och se vad som händer med den lila färgen om de blandar i grönt eller gult.
 
Den här uppgiften blev större än vad jag tänkt eftersom jag inte var säker på ramarna. Jag känner inte att  jag gjort för mycket utan snarare att blev det här för mycket har jag stor nytta av det i allafall.
Det som är lite frustrerande är att jag inte hade tre färger eller nyanser av färger. Det gör att jag inte tycker det är blev fulländat. Jag kommer eventuellt att komplettera uppgiften med de färgerna jag saknar.
 
Åsa