lördag 27 oktober 2012

Arbete med trolldeg.......

Jag har en uppgift att att arbeta tredimmentionellt med ett plastiskt material i barngrupp och jag har funderat en del omkring vilket material som skulle vara tänkbart att arbeta med. Efter att ha botaniserat en del bland materialet som finns i handeln har jag hittat tre huvudgrupper med plastiska materal. 
 
Det är:
♥ Keramiklera som man bränner i ugn.  ♥ Lufttorkande lera. ♥ Leras som härdas i vanlig köksugn.
 
Jag har efter mycket funderingar bestämt mig för att jag ska genomföra mitt arbete med "trolldeg" eller "saltdeg" som det också kallas. Mina erfarenheter av trolldeg är att det i regel inte blir så som fint illustrerade böcker om trolldeg visar. Trolldegen flyter ut spricker eller går sönder. Med de erfarenheterna i huvudet känns det extra roligt och utmanande att arbeta med materialet igen.
 

      Age quod agis – "Gör vad du gör", med betydelsen "Det du gör, gör det väl"
Jag har letat efter recept på trolldeg och hittade ett som enligt receptet ska vara bra att göra figurer med. I det här receptet ska det vara tapetklister i och det har inte jag använt innan när jag arbetat med trolldeg, vilket skulle kunna ha betydelse för mina tråkiga resultat med materialet.
 
 
 
 Jag gjorde en liten sats trolldeg eftersom jag ville prova om det här var ett bra recept.
 
Eftersom det är Halloween- tider har jag tänkt att barnen ska göra spöken i trolldeg som vi sedan ska härda i ugn och måla med akrylfärg. Jag har köpt en gråvit akrylfärg i burk med metallic- effekt som vi ska måla våra spöken med. Ögonen ska vi måla med en svart hobbylack som jag har sedan tidigare.
 
 
Jag började med att rulla en bit trolldeg till en boll och sedan kavlade jag ut den lite ojämnt till ca en halv centimeters tjocklek. Jag gjorde sedan en liten boll av folie och la min bit trolldeg över folien.
 


 
 
 
 
Jag formade till degen när jag lagt den på folien. 
 
 
Två av tre provspöen är klara för ugnen.
 
 
 
Skjuts in i ugnen:).......
 
 
 
Efter en timme i ugen på ca åttio grader var mina tre spöken klara att ta ut. jag petade försiktigt ut folien.  Tjohoooo de behöll formen och ingen sprack:)

 
 
 
När mina spöken svalnat målade jag ett av dem med min metallicfärg. Hmm, det är bra om man läser noga på vad färgen ska användas till när man köper den. Just den här färgen var till stora ytor som väggar och träprodukter..... 
 
 
Jag målade mitt spöke med smal pensel för hobbyfärger och metallicfärgen. När färgen torkat till en stund målade jag dit ögon och mun med en tunn pensel och den svarta hobbyfärgen. Under tiden jag målade spöket kom jag på att det skulle ha rosa kinder och blandade till en ljus rosa färg av en stark rosa och vit akrylfärg.
 
 
 
 
 
Mitt färdiga metallic- spöke♥
 
 
Mina tankar kring materialet trolldeg är att det här gick otroligt bra.  Trolldegen var otroligt smidig att arbeta med just till den här enkla modellen av spöken. När jag målade de rosa kinderna på mitt spöke använde jag mig av akrylfärger i tub som jag har, men hag har även köpt likadana till mitt jobb vilket gör att jag kommer använda dem till spökets ögon också. Jag har också tänkt att barnen ska namnge sitt spöke och att de ska göra en kort presentation av spöket med vem den här lilla figuren är och vilka egenskaper den har. jag har sedan tänkt att vi ska visa upp våra spöken på något sätt, men jag har inte bestämt mig för i vilken form ännu.
Ja känner min barngrupp väl och jag vet att uppgiften kommer att passa dem.
Jag är nöjd med mitt skapande i den här första delen av uppgiften.
 
Åsa

Inlevelseanalys.....

Uppgift: Inlevelseanalys.
Jag har valt en bild som heter"Bianca Maria" av John Bauer som är en av mina favoritkonstnärer. Jag har alltid varit farcinerad av konstnären John Bauers tavlor. När jag var liten tyckte jag att bilderna var otäcka med trollen, men jag kunde inte sluta titta på dem. Min absoluta favorit är Prinsessan Tuvstarr som sitter vid tjärnen och speglar sig i vattnet. Den är otroligt vacker♥
 
 
 
Det är fuktigt i luften och doftar skog. Jag känner tydliga dofter av jord, sand, bark och daggvåt mossa. Den tidiga morgonluften är sval och bär fortfarande spår efter nattens mörker. Alldeles tyst går de två med raska steg. Trots deras kompakta kroppar och klumpiga uttryck hör jag dem inte. I mellan dem går den ljusa, väna på fjäderlätt fot. Det lyser om henne likt en aura. Kanske är hon bara en tidig fjäril som nyss vaknat till liv.
 
Åsa


måndag 8 oktober 2012

Bildaktivitet med barn.....

Uppgift: Genomför en eller flera bildaktiviteter med dina elever med utgångspunkt från övningar  och uppgifter i kursen.
 
I den här uppgiften bestämde jag mig för att låta eleverna göra uppgiften: 
- Teckna av ett kranium utifrån förlags med vit krita på färgat eller svart papper. 
 
 
 
Det var ganska trötta elever jag mötte den här dagen. Deras önskan var att få göra något pyssel eller måla vad de ville vilket gjorde att de visade starkt motstånd til min uppgift. för att vara helt uppriktig tyckte de att uppgiften verkade jättesvår.
 
Jag visade materialet för dem som var vit krita (Den här sortens kritor har vi haft länge på mitt jobb. I konsistensen är den som en blandning mellan vaxkrita och oljepastellkrita) och svart papper.
Eleverna fick också varsin förlaga av kraniumet att titta på.
 
Eftersom uppgiften fick ett starkt motstånd av eleverna valde jag att lägga till ett valfritt moment där eleverna kunde teckna ett kranium med blyerts på kopieringspapper. alla elever valde att teckna med blyerts på vitt papper först. 
 
 
 
 
 
 
Efter att eleverna tecknat med blyerts på vitt papper tog de sig an uppgiften med vit krita på svart papper.
 

 



 
 

Eleverna kände starkt motstånd inför den här uppgiften. De tyckte att det verkade svårt och krångligt att teckna av ett kranium och dessutom göra det med en vit krita på svart papper. När jag berättade för dem att de först kunde använda en blyertspenna och vitt papper var det flera av eleverna som tinade upp i sitt förhållande till uppgiften och tyckte att det blev lättare att få börja med ett tecknande de är vana med.
En del av eleverna gjorde sedan stödlinjer med blyertspennan på det svarta pappret innan de använde sig av den vita kritan.  Trots att gruppen protesterade mot innehållet i uppgiften till en början utförde alla den utan större protester. Det kan ha sin del i att jag lovade dem valfritt skapande efter uppgiftens slut. Alla eleverna tog tid på sig att genomföra bilduppgiften och de flesta av dem tecknade i ungefär fyrtiofem minuter av sextio minuter totalt. Det betyder att de la ner stor omsorg på sitt skapande. Det blev med andra ord inte många minuter kvar till det fria skapandet som de helst av allt ville göra. Dialogerna mellan eleverna under tiden de tecknade var många. Innehållet i dialogerna var att jämföra sina teckningar med varandra, men de berömde också varandra flitigt för hur de tecknade.
Jag funderade efter arbetspassets slut kring mitt eget agerande som pedagog i uppgiften med eleverna.  När eleverna vid lektionens början var motvilliga till min uppgift kunde jag varit mer flexibel och låtot dem värma upp med eget fritt skapande. Samtidigt hade vi en tidsram att hålla vilket kanske inte gjort det möjligt att slutföra uppgiften.
 Jag kunde också själv suttit och tecknat ett kranium med vit krita då de kom in i salen. Det brukar ha en positiv effekt att eleverna ser vad som ska göras och samtidigt få en munlig redogörelse för uppgiften. Det är lockande till att själv skapagenom att se någon annan teckna.
 
Åsa
 
 
 
 

måndag 1 oktober 2012

Bildgrammatik......

Uppgift: Färdigställ "bildgrammatikuppgiften" i en genomarbetad teckning i A3- format.
 
ordet "bildgrammatik" lät till en början ganska konstigt i mina öron. Jag tror aldrig att jag hört det ordet innan jag började studera. Senast jag var på Liu fick vi tydliga instruktioner om hur det skulle gå till och man kan säga att uppgiften började redan där i Linköping. Vår lärare Inez beskrev att vi skulle vika tre A4- papper så att det blev fyra rutor på varje. På ett papper skissade vi följande känslor: glädje, ilska, sorg och lycka. På ett annat skissade vi natur: vatten, frukter, träd och stenar. På det tredje pappret skissade vi figur, föremål: ansikte, människa, katt och hus. Uppgiften blev således att välja mist en sak från vart och ett av skisspappren och använda dem i en genomarbetat teckning i A3- format. Jag erkänner villigt att jag våndades en hel del inför den här uppgiften och jag hade inte en aning om hur jag skulle göra.  
 
 
Den här lilla snabbskissen gjorde jag en kväll när jag tittade på teven. Den föreställer ett leende barn som knappt räcker upp till ett bord med äpplen på. Den här bilden gick jag sedan och funderade på under ett par dagar innan jag bestämde mig för att sätta igång på allvar med uppgiften.
 
Jag började skissa på ett barn, en liten flicka med äpplen framför sig, men den här flickan såg olycklig ut och äpplena blev inte helt lyckade.
 
jag tog därför hjälp av en av "Introböckerna" och läste på om rumskänsla. Hur man tecknar så att det blir ett djup i bilden och hur saker som ligger framför och bakom förhåller sig till varandra.
 
I boken fanns också bra hjälp om hur man tecknar äpplen och det tog jag stor hjälp ifrån.
 

Jag började med att teckna flickan och äpplena som skulle ligga framför henne. 
 
Efter att jag tecknat barnet och frukten skissade jag upp landskapet till vänster bakom barnet. Jag hamnade i ett slags "flow" där tecknandet bara fanns där. Det låter helt skumt, men det var som om pennan levde sitt eget liv och visste hur linjerna skulle vara utan att jag behövde fundera. På den här bilden kan man se en annan människogestalt på barnets högra sidan vid det främre trädet, men den personen gick sin väg.....
 
.... och lämnade en filt med en korg, termos och några äpplen på.
 
Skuggor har kommit till på bilden.
 
Den färdiga bilden!
Jag tycker om den här bilden. Jag tycker att stämningen i den blev varm och glad precis som jag önskade att den skulle bli. När jag ser den så här på lite avstånd på en skärm tänker jag att jag kunde arbetat mer med den och tagit fram fler skuggor vid stenarna och gräset. jag använde mig av materialet mjuk blyerts som jag höll vass hela tiden, men var otroligt lätt på handen och akvarellpapper. Det som retade mig under arbetets gång var att jag svärtade ner bilden genom att lägga handen i den hela tiden. jag funderar på om man också kan fixera blyerts med hårspray för att få den att sitta där den ska?! Jag kunde också varit mer strukturerad och tecknat klart hela vänstersidan på bilden innan jag gick över till den högra sidan. Den här uppgiften som är i flera led tycker jag skulle vara rolig att göra i barngrupp både med yngre och äldre barn men,  på olika nivåer. Med de yngre barnen skulle nog människan och djuren få stå för känslorna med glada och arga munnar och andra uttryck däggdjur har vid känslor. Med de äldre barne skulle jag gärna göra uppgiften precis som den är där hela bilden kan stå för en känsla. Jag är nöjd med min uppgift och jag tycker att den där flow- känslan var häftig. Jag har känt den vid andra tillfällen som vid en bra bok eller film, men det var länge sedan jag kände så när jag tecknade eller målade.
 
Åsa
 


Skissa av mitt eget ansikte.....

Uppgift: Skissa av mitt eget ansikte med blyerts eller grafitstift, utan att sudda. Använd spegel! Måla sedan självporträttet med valfritt material i färg.
 

Jag började den här uppgiften med att sätta mig framför en spegel och studera mig själv en bra stund.
 
Den nakna sanningen♥
 
Jag började teckna mitt ansikte framifrån och lite snett från sidan, men jag tyckte inte att det blev bra.
 
Av de försök jag gjorde med att teckna av mig själv valde jag det som ligger längst fram av skisserna.
 
 
Efter lite övervägande angående valet av färger och material bestämde jag mig för att måla mitt självporträtt i alkrylfärger på ett papper som heter akrylpapper. Jag kalylerade av min skiss till akrylpappret mot ett fönster.
 
Jag började arbetet med porträttet genom att måla bakgrunden med en mycket vattedämpad blandning av två röda färger (en varm och en kall). 
 
När jag hade målat bakgrunden målade jag mitt hår och ansiktet också det rikligt dämpad med vatten.
 
Jag målade ögonen med en blandning av blå och grön och munnen i en blandning av vit och röd. 
 
Jag bättrade på bakgrunden med ännu ett lager färg där jag provade mig fram i olika blandningar med varm och kall röd färg, gul, ockra och vit. 
 


Eftersom jag målar akryl med tunna lager på varandra experimenterade jag en del med bakgrunden. Ett lager i en ganska stark orange färg och därefter ett lager med mycket kallröd och blå. Jag kände mig inte helt nöjd med de färgerna på bakgrunden.
 

Eftersom jag inte blev nöjd med bakgrundsfärgen ljusade jag upp den igen med massor av vitt..... 
 
.... för att sedan hitta rätt färgblandningar i en varm och kall rosa nyans. 
 
När det här fotot togs hade det hänt mycket med min bild. Den är med andra ord nästan klar..... tyvärr måste jag erkänna att mina bilder på processen mellan bilden ovan och den här raderades när jag flyttade dem från en mapp till en annan i datorn och det är jättesynd och jag blir så gaaaah!!! arg när jag inte kan vissa hur ansiktet och håret växte fram.
 Jag brukar blanda hudfärg med färgerna vit, gul, röd och svart och det gjorde jag nu också. Jag började med en rejäl klick vit, lite gul, lite röd och pytte, pyttelite svart. Det som var svårt när jag målade ansiktet var att måla min näsa. Jag gjorde om den flera gånger utan något vättigt resultat. Tillslut målade jag konturen av näsan i ett hastigt penseldrag med mörkbrun färg. Mina silverfärgade glasögon var det sista jag målade i ansiktet i en färgblandning av vit och silver. Mitt hår målade jag i flera olika nyanser av brun, gul och ockra.
När jag kände mig klar med mitt ansikte målade jag svart färg i flera lager i en sjalliknade form om min hals. jag avslutade målningen  med att måla det mörka under sjalen i mörk grön blandat med svart. 
Att arbeta med materialet akrylfärg kändes riktigt trevligt och bekvämt. I den här uppgiften experimenterade jag en del med bakgrunden och målade flera lager röda nyanser innan jag var nöjd. jag hade inte riktigt bestämt mig för färgerna skulle vara innan jag började måla vilket gjorde att de fick växa fram med bilden. Valet av färger till själva ansiktet, ögonen och håret blev som jag ser mig själv. Ett ganska blekt ansikte, blågröna ögon och ett ljusbrunt hår.
Att måla av sig själv är något som jag ofta gör i barngrupp i skapande aktiviteter med de yngre barnen. Barnen ritar då först av sig själva som de tycker att de ser ut och sedan färglägger de bilden. Jag tänker mig att nästa gång jag gör uppgiften kan barnen få titta i en spegel när de först ritar av sig själva. Det kan vara ett sätt för barnen att utveckla sitt sätt att teckna människor. I vanliga fall när de ritar sig själva i uppgiften med mig tecknar de en människa ur minnet vilket jag fått lära mig i studierna oftast blir en steriotyp bild. 
Jag tycker att mitt självporträtt har vissa drag av mig och det liknade mig mer innan jag målade mitt hår som jag gjorde. En stor anledning till det är väl att jag faktiskt tecknade av mig själv med uppsatt hår och det var då det var likt mig. Nu valde jag ändå att utveckla mitt självporträtt på det här sättet och jag är nöjd med mina beslut. Jag känner att uppgiften gav mig mycket fria händer att öva mig i färgblandningar i materialet akrylfärger. Jag gjorde nya upptäckter vad det gäller att kunna måla över det jag inte blev helt nöjd med eller ville göra om på grund av färgvalet. jag har en liiiiten känsla av att jag och akrylfärgerna kommer trivas bra tillsammans i fortsättningen.
 
Åsa